Chleb smażony w jajku

W życiu bym nie pomyślała, że ten oto przepis – nasz sposób na czerstwy chleb, znajdzie się na blogu. Francuzi mają swoje tosty francuskie (praktycznie to samo, ale na słodko) a my mamy chleb smażony w jajku. Jak już wspominałam, jest to jedno z wielu „dań”, którego zwyczajnie w świecie nie ujrzelibyście na blogu – to tak jak dodać przepis na zrobienie kanapki czy herbaty :) Zadziałał jednak impuls i pomyślałam – dlaczegóż by nie? A zamieszczę – może ktoś jeszcze nie zna sposobu na wykorzystanie pozostałego chleba, który po usmażeniu jest niebywale mięciutki w środku a chrupiący z wierzchu. Ostatnie zdjęcie tłumaczy skąd ten impuls – będąc żoną informatyka od 10 lat, nauczyłam się, że czasami nawoływanie jest bez sensu, a jako pedagog wiem, że aby dotrzeć do innych należy znaleźć taką drogę, aby informacje były przez nich przyswajane w jak najbardziej przyjazny i naturalny sposób. W przypadku informatyka najbardziej skuteczną drogą komunikacji jest wyświetlenie informacji na monitorze :) A tak na poważnie, chlebuś bardzo dobry :) Przepis bardzo orientacyjny – nie ma tu żadnych proporcji.

Składniki:

  • chleb, może być nawet czerstwy (pszenny, pszenno-żytni) pokrojony na kromki
  • jajko
  • sól
  • olej do smażenia/masło (najlepiej klarowane)

Przygotowanie:

W głębokim talerzu lub misce roztrzepać widelcem jajko z odrobiną mleka lub wody, posolić.

Na patelni rozgrzać olej lub masło, kromki chleba moczyć w jajku i smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle z obydwu stron na złoto. Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawać ciepłe.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.