Przepyszny jesienny dżem, aromatyczny o delikatnym zapachu dyni. Idealny do pieczywa, przekładania ciast lub do naleśników. Przepis zaczerpnięty z tej strony, od siebie dałam jeszcze goździki.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 kg gruszek
- 1 kg jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
Przygotowanie:
Dynię oraz owoce obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Całość umieścić w garnku z grubym dnem, podlać odrobiną wody i gotować aż owoce się rozpadną a nadmiar wody odparuje – około 1h. Następnie dodać cukier, przyprawy i gotować na małej mocy palnika aż dżem zgęstnieje, często mieszając.
Gotowy dżem przełożyć do wypieczonych lub wyparzonych słoiczków, zakręcić nakrętki i zapasteryzować. Pasteryzowałam słoiczki o pojemności 330 ml 15 min, tradycyjnie w wodzie.
Smacznego!