Dżem dyniowo-jabłkowo-gruszkowy

Przepyszny jesienny dżem, aromatyczny o delikatnym zapachu dyni. Idealny do pieczywa, przekładania ciast lub do naleśników. Przepis zaczerpnięty z tej strony, od siebie dałam jeszcze goździki.

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 kg gruszek
  • 1 kg jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków 

Przygotowanie:

Dynię oraz owoce obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Całość umieścić w garnku z grubym dnem, podlać odrobiną wody i gotować aż owoce się rozpadną a nadmiar wody odparuje – około 1h. Następnie dodać cukier, przyprawy i gotować na małej mocy palnika aż dżem zgęstnieje, często mieszając.

Gotowy dżem przełożyć do wypieczonych lub wyparzonych słoiczków, zakręcić nakrętki i zapasteryzować. Pasteryzowałam słoiczki o pojemności 330 ml 15 min, tradycyjnie w wodzie.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.