Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, na drożdżach

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem to moja kolejna propozycja na domowy chleb drożdżowy.

Składniki (chleb o wadze około 1 kg):

  • 380 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 140 g mąki żytniej T2000
  • 340 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g suszonych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
  • 5 łyżek słonecznika

Dodatkowo:

  • ziarna słonecznika do posypania chleba

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski i dodać sól. Wodę podgrzać aby była letnia, rozpuścić w niej świeże drożdże z dodatkiem cukru i całość wlać do misy z mąką. W przypadku suchych drożdży – suche drożdże wymieszać z mąką. Do misy dodać olej lub masło. Wyrobić gładkie ciasto – np. w robocie planetarnym hakiem do ciast drożdżowych. Dodać słonecznik i ponownie zarobić. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1,5 h.

Po tym czasie ciasto odgazować i uformować bochenek. Przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia na 30-40 min. Przed pieczeniem chleb posmarować jajkiem lub wodą i posypać ziarnami słonecznika.

Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i piec około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia chleb wyjąć z formy i dopiec aż będzie złocisty. Chleb upieczony wydaje głuchy odgłos gdy popukamy go od spodu. Chleb wystudzić na kratce.

Chleb przygotowany w maszynie do wypieku chleba: wszystkie składniki umieścić w formie do pieczenia od maszyny do wypieku chleba w kolejności podanej w przepisie: najpierw mokre, potem sypkie i dalej postępować wg instrukcji swojej maszyny. Czas przygotowania chleba wraz z pieczeniem w mojej maszynie to 3h.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.