
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem to moja kolejna propozycja na domowy chleb drożdżowy.


Składniki (chleb o wadze około 1 kg):
- 380 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 140 g mąki żytniej T2000
- 340 g mąki pszennej chlebowej
- 7 g suszonych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
- 5 łyżek słonecznika
Dodatkowo:
- ziarna słonecznika do posypania chleba
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski i dodać sól. Wodę podgrzać aby była letnia, rozpuścić w niej świeże drożdże z dodatkiem cukru i całość wlać do misy z mąką. W przypadku suchych drożdży – suche drożdże wymieszać z mąką. Do misy dodać olej lub masło. Wyrobić gładkie ciasto – np. w robocie planetarnym hakiem do ciast drożdżowych. Dodać słonecznik i ponownie zarobić. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1,5 h.
Po tym czasie ciasto odgazować i uformować bochenek. Przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia na 30-40 min. Przed pieczeniem chleb posmarować jajkiem lub wodą i posypać ziarnami słonecznika.
Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i piec około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia chleb wyjąć z formy i dopiec aż będzie złocisty. Chleb upieczony wydaje głuchy odgłos gdy popukamy go od spodu. Chleb wystudzić na kratce.
Chleb przygotowany w maszynie do wypieku chleba: wszystkie składniki umieścić w formie do pieczenia od maszyny do wypieku chleba w kolejności podanej w przepisie: najpierw mokre, potem sypkie i dalej postępować wg instrukcji swojej maszyny. Czas przygotowania chleba wraz z pieczeniem w mojej maszynie to 3h.
Smacznego!